Promilleräknare - Räkna ut ditt promille

Det finns inga 100% tillförlitliga uträkningar för att räkna ut promille idag, nedan kan vi beskriva en metod för att räkna ut ett ungefärligt svar men detta bör användas som ett ungefärligt resultat. För bästa resultat bör en alkoholmätare användas

Champagne på frysning i en hink med is

För att räkna ut ditt promille så behöver vi ta några parametrar i åtanke, detta är din ålder, ditt kön och vad du har druckit samt när du började dricka. Alla dessa faktorer spelar en roll i hur snabbt du förbränner alkohol. Alkohol förbränns snabbare för män än för kvinnor, men även åldern kan spela roll då man ofta får en förändrad ämnesomsättning.

Hur vi räknar ut promille

Ett exempel på att räkna ut detta är att utgå från personan Johan, en man som är 22 år gammal och väger 75 kilo och gillar att dricka en starköl som innehåller 33cl 5.2% öl och en nubbe på 4cl starksprit med 40% alkohol på en fredag då och då. Han räknar ut på lördagen ifall han är körklar eller ej, vilket turligt nog ger oss alla faktorer vi behöver för att göra uträkningen. Då johan dricker både öl och nubbe så blir det enklast att räkna om hur många cl starksprit ölen skulle motsvara, detta görs enklast igenom formeln (alkoholprocent * cl) * 0.025. I detta fallet ger oss formeln (5.2 * 33 ) * 0.025 = 4.29 cl 40%ig starksprit

Då vet vi att Johan drack 8.29 cl starksprit (4 cl starksprit på en 5.2% 33cl starköl som motsvarar 4.29cl starksprit). Då ska vi räkna ut hur snabbt Johan förbränner alkohol. Då johan väger 75kg så kommer vi använda formeln (vikt/100) * 70 för att få fram viktens faktor. Hade Johan varit en kvinna så hade vi istället utgått från (vikt/100) * 60 då kvinnor har lägre förbränning än män. resultatet blir således 52.5, detta sparar vi och kallar framåt viktfaktor.

Promille räknas ut igenom att dela antalet gram alkohol med viktfaktorn, så först behöver vi ta fram antalet gram alkohol i 40%ig sprit. Vi använder vår lathund som säger att det är 3.3 gram alkohol per 1 cl 40%ig sprit, vilket resulterar i att vi har 27.357 gram alkohol, och viktfaktorn på 52.5 innebär att Johan har en promille av ca 0.52 promille under kvällen. Vi vet även att gemene man brukar kunna bränna cirka 0.15 promille per timme, om vi delar promille med förbränningen som är 0.15 så får vi ut antalet timmar, 3.46 timmar cirka.

Som vi ser så finns det lite problem med att slaviskt följa denna uträkning, vad händer ifall Johan bestämmer sig för att dricka en öl kl 16 på eftermiddagen och sen dricka 4 shots kl 12? Jo, vi har inte ett kontinuerligt påförsel av alkohol i uträkningen vilket gör att den kan vara missvisande om intaget är inkonsekvent. Använd därför ditt sunda förnuft för att se ifall uträkningen ovan passar just för ditt fall.