När kan jag köra bil?

I Sverige så är den lagliga gränsen 0.2 promille i blodet för färd med motordrivet fordon. Detta skulle då innebära att personen blir dömd för rattfylleri såvida inte gränsen på grovt rattfylleri nås vilket ligger på 1 promille i blodet. Viktigt att tänka på är att du kan bli dömd för rattfylleri även om du är under 0.2 promille, det räcker med att du bedöms vara så berusad att du inte kan framföra fordonet på ett säkert sätt.
Därför är det alltid bra att vänta tills du är helt nykter innan du sätter dig i bilen. Straffet fär rattfylleri är böter eller fängelse i högst 6 månader. Dessutom återkallas körkortet i normallfall under 12 månader men beror på fall till fall, finns det försvårande omständigheter så kan det även bli längre. För grovt rattfylleri kan fängelsestraffet uppgå till 2 år och spärrtiden på körkortet 24 månader.
Drink som håller på att bli hälld med blått klubbljus i bakgrunden

Rattfylleri

 • har minst 0,2 promille alkohol i blodet
 • är påverkad av alkohol eller annat medel
 • kör på ett sånt sätt att det innebär fara för trafiksäkerheten.
 • Grovt rattfylleri

 • Personen i fråga har minst 1,0 promille alkohol i blodet
 • Personen är avsevärt påverkad av alkohol eller annat medel
 • kör på ett sånt sätt att det innebär påtaglig fara för trafiksäkerheten.
 • Hur ska jag få reda på när jag kan köra bil?

  Det är väldigt svårt att räkna ut när en människa är körklar då det är många parametrar som spelar roll. Ålder, kön är några exempel på parametrar som utgör en skillad men samtidigt så är ingen person den andra lik, därför bör dessa test ses som vägledande och inte något definitivt. Känn av hur du mår och vänta gärna något längre än något tidigare, som du kan se ovan så finns det tråkiga konsekvenser av att köra berusad, utöver den tråkigaste av dem alla vilket hade varit att vara vållande till en olycka med dödlig utgång.

  Alternativ finns vilket är en alkoholmätare som bör vara det tryggaste alternativet på marknaden idag. Det är en maskin som polisen ofta använder i samband med kontroller för att mäta alkohol i utandningen, ifall du är över gränsen för rattfylleri som ligger på 0.2 promille så får du åka med in till polisstationen för blodprov för att bekräfta alkoholnivån. Du kan läsa mer om alkoholmätare här