När går alkoholen ur kroppen?

Primärt så är det levern som förbränner alkohol. Det är individuellt hur snabbt detta sker men alla har vi en sak gemensamt. Det går ej att påskynda igenom tex kaffe, bastu eller andra skrönor. Även fast det finns uträkningar för detta så är de inte helt påtliga heller, detta kan ha med en mängd faktorer att göra.

Gammaldags klocka på ett rustikt bord

I snitt förbränner en person ungefär 2cl starksprit per timme, men som nämnt ovan är detta mycket individuellt så ta det med en nypa salt. 2cl starksprit motsvarar ungefär en halv starköl (33cl 5.2%), så det kan vara värt att tänka efter ifall en shot på krogen är värt det.
Världen är även en ganska orättvis plats, att män förbränner alkohol snabbare än kvinnor är ingen skröna utan är sant i regel. Det har givetvis med personliga förutsättningar också men de primära faktorerna för att räkna ut förbränning är ålder, kön och vikt. Detta är pågrund av att åldern påverkar ämnesomsättningen som även påverkar hur snabbt vi förbränner alkohol.
Män har i regel mer muskelvävnad i kroppen än kvinnor vilket också innebär att män har en högre andel vatten per kilo kroppsvikt som är fördelaktigt vid alkoholförbränning.
Känsligheten mot alkohol stiger vid ökad ålder, även förändringar i ämnesomsättningen uppstår så detta är även en viktig pong när man beräknar alkoholförbränning.